Gratis onze colums en weekberichten ontvangen?

klik hier

 

Een Apple voor de dorst

Steekwoorden: spreiden, spreiden en nog eens spreiden.

Nieuw-Vennep 18-10-2011.

Twee weken geleden overleed een van de meest succesvolle ondernemers ooit. Ik heb het natuurlijk over Steve Jobs.

Ondanks het overlijden steeg de koers van Apple. Kennelijk zijn beleggers ervan overtuigd dat er een team achter de successen zit en niet één man, want sinds 2004 was hij soms weken afwezig bij Apple. Maar het blijft natuurlijk een feit dat Jobs achter de successen van Apple zit.

In 2001 werd de Ipod gelanceerd, waarvan er, volgens wikipedia, zo’n 297 miljoen verkocht zijn. Een paar jaar later betrad Apple de telefoonmarkt met de Iphone. Aan het eind van vorig jaar waren er 73,5 miljoen Iphones verkocht. En zo zijn er nog een aantal successen te melden van Jobs. Dat succes heeft beleggers in Apple geen windeieren gelegd, ook in de jaren van economische teruggang.
 

Zelfs dit jaar is de koers van Apple gestegen. En dat is bij de meeste aandelen niet het geval, zoals u wellicht in uw portefeuille zult merken. En dat de toekomst voorspellen lastig is… dat weten we al jaren. Degene die 10 jaar lang het aandeel kan kiezen die volgend jaar het hardste stijgt, ben ik nog niet tegengekomen. En daar gaat het natuurlijk om! Het is dan ook niet verstandig om alle eieren of appelen in dit geval, in een mand of een aandeel te stoppen.

De gedachte is dus dat je vermogen moet spreiden. Bij een goede spreiding wordt het rendement ook nog eens hoger. Harry Markowitz kreeg zelfs een Nobelprijs voor onderzoek naar spreiding. Voordat Markowitz hier onderzoek naar gedaan had, tipte Benjamin Graham (een leermeester van Warren Buffet) al, dat je nooit 100% van je vermogen in aandelen moet beleggen. Hij bedoelde hiermee dat je voor een deel in (staats)obligaties moest beleggen.

Sinds het onderzoek van Markowitz in de jaren 50 van de vorige eeuw, zijn er veel beleggingsmogelijkheden bijgekomen. Zoals opties. Opties zijn zoals Warren Buffet ooit vermeldde, een massavernietigingswapen van kapitaal. Als je ze verkeerd gebruikt is dit zeker het geval, maar bij het juiste gebruik van opties, kun je je risico, tegen geringe kosten, aanzienlijk verlagen.

In het lijstje van dividenden op AEX-aandelen dat ik twee weken geleden op mijn website heb gepubliceerd, blijkt dat analisten verwachten dat RD Shell zo’n 5,4% dividend rendement genereert bij de huidige beurskoers. En in 2013 is dit zelfs 5,6%. Dit is voor 2012 € 1,34 per aandeel en voor 2013 € 1,36 per aandeel. Laat ik, om het simpel te houden, verwachten dat tot 2015 het dividend verhoogd wordt met € 0,02 per jaar. Dan wordt er in totaal dus € 5,48 (€ 1,34 + € 1,36 + € 1,38 + 1,40) uitgekeerd aan dividend.

Voor de Putoptie RD Dec 2015 24 betaal ik vandaag 5,20. Mijn maximale verlies is dus (koers – uitoefenprijs put + tot dividend -  (€ 0,85 - € 0,28) / € 24,85 (de huidige beurskoers van RD Shell) = 2,29%. Wat de beurskoers van RD Shell ook doet.
 
En bij een stijging van het aandeel? Dan is de winst voor u. Dit is niet de aantrekkelijkste optie als u meent dat de aandelenkoersen ondergewaardeerd zijn en de beurs wel zal herstellen. Dan moet u de aandelen kopen. Maar… als u ook vindt dat het wel heel spannend is wat er allemaal rond de Euro gebeurt en dat de economische groei tegenvalt zouden er best spannende tijden aan kunnen komen. Dat zou dus kunnen betekenen dat de koers wel omhoog zal kunnen gaan, maar dat er toch ergens een grens aan zit. Bij de opgezette combinatie schrijf ik de calloptie met expiratiedatum dec 2012 en strikeprice € 30 euro voor € 0,47,  is mijn maximale verlies aanzienlijk minder. Dat wil zeggen, als de voorspelling van analisten uitkomt en er wordt tot 2015 in totaal € 5,48 aan dividend uitgekeerd. Mijn maximale verlies is dan de eerder genoemde -€ 0,57 + € 0,47 (de ontvangen optiepremie) = € 0,1 / € 24,85 (de huidige beurskoers) = 0,4%. Als we dan ook nog, in de geest van Graham, investeren in vastrentende waarden en het voorbeeld nemen waarin we ons geld 3 jaar vast zetten tegen 3,5%, dan houdt u, na correctie van inflatie en vermogensrendementsheffing, niet veel over, maar u raakt ook niets kwijt. 

En Nederlandse staatsobligaties… daar heb ik het maar niet over. Dat levert vaak nog minder op. Als we nu iets meer risico nemen, kunnen we misschien meer rendement halen.

Als ik nog verder spreid en daarvoor zet ik een callspread op de AEX op met weer de expiratie op december 2012. Hiervoor koop ik de call AEX DEC12 240 en verkoop/schrijf ik de call AEX DEC12 260. Mijn totale investering bedraagt  € 14,25. Als de AEX op 21 december 2012 op 260 punten of hoger sluit, dan ontvang ik € 20 euro. De winst is dan (20/14,25)-1 = 40%  Sluit de AEX onder de 240 punten, dan is mijn maximale verlies mijn investering € 14,25. Dus 100%.

Stel nu eens voor dat we een Callspread voor december 2012 op de AEX opzetten. 500 aandelen RD/Shell kopen, daarbij 5 puts op RD Shell kopen en 5 calls op RD Shell daarbij schrijven. In de onderstaande grafiek heb ik weergegeven wat nu de winsten en verliezen zijn bij diverse scenario’s. De blauwe lijn geeft de winsten en verliezen weer van de door ons opgezette combinatie. De rode lijn geeft weer wat het resultaat geweest zou zijn als ik alleen aandelen had gekocht.

Nu is het natuurlijk logisch om te zeggen dat je eigenlijk in de meesten gevallen (als de koers stijgt) minder winst maakt. Maar bedenk, de gekochte puts hebben we gekocht voor de bescherming tegen een koersdaling. Het is net als een brandverzekering voor je huis. Baal je elk jaar weer dat het geld gekost heeft omdat je huis niet afgebrand is? Ik in ieder geval niet.
En vanaf € 30,37 verdienen we ook nog eens meer als de we de calloptie niet hadden geschreven. Dan moet de koers van RD Shell hard omhoog gaan. En dat is Shell in de laatste jaren niet gelukt.Sinds 2006 is de koers niet vooruit te branden geweest.

Het rekenmodel heb ik toegevoegd in een Excel bestand dat iedereen kan downloaden combinatie.xls. Je kunt de aantallen en bedragen zelf aanpassen. In het model zitten wel een aantal aannames. De belangrijkste is dat de koers van RD Shell gelijke tred houdt met de AEX.

Met een beetje spreiding kun je je risico aanpassen zodat het ook bij jou past. En dan is beleggen ook in deze roerige tijden leuk. Mocht je nog een opmerking willen plaatsen doe dit dan even op onze blog.


Bert van Arkel